Konkurs kulinarny na dania z książki kucharskiej Wiktora Kulerskiego "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 roku

Zapraszamy do wzięcia udziału w III edycji konkursu kulinarnego na dania z grudziądzkiej książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego"

Po raz trzeci w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich im. Marii Skłodowskiej-Curie w Grudziądzu odbędzie się niezwykły Turniej Kulinarny. Inspiracją będą przepisy z najstarszej grudziądzkiej polskiej książki kucharskiej.

Poprzednie dwie edycje spotkały się z dużym zainteresowaniem, a co dla nas najbardziej wartościowe – wszyscy zawodnicy podeszli do konkurencji z sercem i prezentowali wysoki poziom.

Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach. Jak co roku uczniowie szkół gastronomicznych oraz Koła Gospodyń Wiejskich przygotują dania na podstawie wybranych przepisów.

W tym roku postawiliśmy na dania przede wszystkim mączne. Pierogi, kluski, bliny, ciasta.

Regulamin konkursu kulinarnego na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 roku
(pdf, 230 kb)

Receptury z książki "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" Wiktora Kulerskiego (pdf, 461 kb)

Karta zgłoszenia udziału w konkursie (pdf, 217 kb)

sad