Konkurs kulinarny na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 roku

Ponad sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez "Gazetę Grudziądzką" konkursu kulinarnego. Wcześniej w 1866 r. wydano w Grudziądzu książkę kucharską w języku niemieckim, napisaną przez nauczycielkę ze szkoły dla dziewcząt. Publikacja ta, zatytułowana Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst (Martha: godna zaufania doradczyni w sztuce kucharskiej) była potem wielokrotnie wydawana w Toruniu i w Lipsku i stała się prawdziwym bestsellerem. Obie książki, napisane w różnych językach opisywały jednak tę samą, wspólną, regionalną kuchnię pomorską.

W związku z obchodami „Roku Rzeki Wisły” tematem wiodącym konkursu w 2017 r. będą „ryby słodkowodne”, stąd organizatorzy ogłaszają konkurs na potrawy rybne z dwóch grudziądzkich książek kulinarnych:

„Nauka gotowania do użytku ludu polskiego”
rozdział VI „Ryby słodkowodne” Pobierz

„Marta godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego”
rozdział VI „Ryby” Pobierz

Celem działań organizatorów jest promocja nowej edycji książki grudziądzkiej oraz nawiązanie do wydarzenia, jakim było ogłoszenie konkursu kulinarnego przez Wiktora Kulerskiego. Jest to również pokazanie dawnej kuchni regionu, przypomnienie dawnych smaków, produktów i tradycji kulinarnych.

REGULAMIN / KARTA ZGŁOSZENIA

Regulamin konkursu kulinarnego na dania przygotowane na podstawie książki kucharskiej "Nauka gotowania do użytku ludu polskiego" z 1915 roku (PDF)

Karta zgłoszenia udziału w konkursie (DOCX)