Konkurs kulinarny im. W. Kulerskiego „Kuchnia czasów Ludwika Rydygiera”

Ponad sto lat temu Wiktor Kulerski, wydawca słynnej "Gazety Grudziądzkiej", opublikował "Naukę gotowania do użytku ludu polskiego" - książkę kucharską złożoną z przepisów nadesłanych przez gospodynie z Ziemi Chełmińskiej i Pomorza. Przepisy te były efektem ogłoszonego przez "Gazetę Grudziądzką" konkursu kulinarnego.

Wcześniej w 1866 r. wydano w Grudziądzu książkę kucharską w języku niemieckim, wydaną przez kuratorium sierocińca dla ewangelickich dziewcząt w Grudziądzu, a napisaną przez pochodzącą z Rządza Minnę Hooff. Publikacja ta, zatytułowana „Martha. Eine zuverlässige Rathgeberin in der Kochkunst“ (Martha: godna zaufania doradczyni w sztuce kulinarnej i w wielu innych zagadnieniach gospodarstwa domowego) była potem wielokrotnie wydawana w Toruniu i w Lipsku i stała się prawdziwym bestsellerem. Książki, napisane w różnych językach opisywały jednak tę samą, wspólną, regionalną kuchnię pomorską.

Organizatorzy ogłaszają konkurs, którego tematem wiodącym będą „potrawy warzywne oraz sosy”, na podstawie przepisów z trzech grudziądzkich książek kulinarnych:

„Marta. Przepisy z najstarszej grudziądzkiej książki kucharskiej z czasów Ludwika Rydygiera” (tłumaczenie z oryginału z 1866 r.),
„Tania kucharka” (1906 r.),
„Nauka gotowania do użytku ludu polskiego” (1915 r.).

Termin i miejsce konkursu:
10.05.2022 r. godz. 9:30
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Grudziądzu

Termin nadsyłania zgłoszeń:
29.04.2022 r. do godziny 12:00

Więcej informacji w regulaminie konkursu

Zapraszamy do udziału!

Regulamin konkursu (pdf, 400 kb)

Karta zgłoszenia udziału (pdf, 300 kb)

Przepisy dań konkursowych (pdf, 750 kb)