IX Dolnonadwiślański Redyk w Grucznie sobota (9 listopada 2025 r.) przy Starym Młynie

Proponowany program:

11.30 przygotowania potraw z młodej baraniny

  • chaszłama – zupa ormiańska z młodej baraniny
  • baranina w kuchni tunezyjskiej – Marmez
  • baranina w kuchni flamandzkiej
  • baranina w kuchni peruwiańskiej – Seco de cordero
  • baranina po wschodnioukraińsku
  • oraz polskie potrawy


12.30 – rozpoczęcie IX Dolnonadwiślańskiego Redyku – Spacer krajobrazowy z owcami” ok. 2,5 km (H. & W. Komperda) przy wsparciu „Kapeli góralskiej z Koniakowa”

14.00 – 16.00 – „dwuetapowy impuls kulinarny”

16.00 – 18.00 – liczne pokazy:

  • pokaz tradycyjnej strzyży owiec
  • pokaz tradycyjnego przędzenia na kołowrotku
  • kiszenia kapusty oraz darcie pierza
  • klepania kosy i młócenia cepem


od 18.00 – dla odważnych „Laboratorium Smaku”

ok. 24.00 – przewidywane zakończenie

plakat informacyjny